În anul 2001 făceam parte din prima generaţie de absolvenţi de liceu a noului mileniu. Terminasem liceul la secţia de informatică şi fără să stau mult pe ganduri am mers la facultatea cu aceeasi specializare. Decizie bună sau rea? În cazul meu a fost o decizie pe care nu o regret. Însă atunci cand privesc în urmă la anii aceea, îmi dau seama că parcursul meu ar fi fost mai uşor dacă aş fi aflat şi înţeles din anii liceului conceptele cel mai des folosite în lumea software.

Pentru cei mai mulţi absolvenţi de liceu care ajung la facultăţile de informatică, noţiuni noi precum “ProgramareaObiectOrientata” , multitudinea limbajelor de programare şi viteza cu care ele se schimbă, combinarea tehnologiilor noi care apar foarte des, modul de lucru bazat pe multe api-uri, configurări şi instalări … sunt lucruri noi pe care nu se aşteptau să le întalnească.  Este cunoscut faptul că asimilarea timpurie a acestor notiuni duce la creşterea creativităţii şi a capacităţii programatorilor de a crea aplicaţii software de calitate.

Scopul AgileHub este de a oferi educaţie gratuită specialiştilor (actuali şi viitori) din IT pentru ca aceştia să devină mai buni, de a aduce o îmbunătăţire în modul lor de comunicare şi colaborare, de le oferi suportul pentru a creşte şi a se dezvolta în această meserie, de a acumula cât mai multe cunoştinţe atât în domeniul tehnic cât şi în management, astfel încât Braşovul să devină un puternic centru de dezvoltare IT. Pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie de oameni care sunt pasionați de software, oameni care cred în ei, oameni care ştiu că pot să contribuie în această industrie, că pot deveni leaderi.

AgileHub se implică în a-i ajuta pe liceeni să înţeleaga mai bine ce înseamnă dezvoltarea software în firme şi am conceput un program special pentru ei. Programul contine o serie de cursuri de programare care ii va aduce cu un pas mai aproape de realitate vieţii de programator. Deși probabil vom organiza un singur eveniment în această primăvară, programul nostru pentru următorii ani este mult mai ambițios. Ne dorim însă, sa luăm lucrurile pas cu pas şi să avem o primă experiență reușită şi în această direcţie.

Sperăm că această iniţiativă va fi primită cu entuziasm de către conducerile liceelor şi că vom fi sprijiniţi pentru a duce la bun sfarşit cu success implementarea programului iar noi le multumim anticipat pe aceasta cale.

 

Camelia CodarceaArticol scris de Camelia Codarcea în 18 Martie 2014

Primăvara IT în liceele brașovene