AgileHub se lansează într-o nouă aventură antreprenorială: ScriuCod!

Bilanțul lui 2015 ne indică o concentrare a eforturilor noastre pentru dezvoltarea IT-ului brașovean prin educație gratuită, ceea ce s-a manifestat prin cursuri, ateliere, prezentări și alte evenimente de comunitate ca Seara Prezentărilor AgileHub, Seara StackOverflow sau Code Retreat. Însă s-a mai întâmplat ceva deosebit de important anul trecut: Anticafe AgileHub, prima aventură antreprenorială creată de membrii comunității. Și poate că momentul de cotitură a fost să dăm curs nevoii de asociere sub egida AgileHub prin crearea unor noi organisme care să se autosusțină și care să vină ca sprijin într-un fel sau altul în desfășurarea activităților asociației. Când s-a creat anticafeneaua știam deja că nu va fi primul proiect de acest gen: „și pentru că știm că ne-ar fi fost greu să realizăm anticafe-ul individual, credem că întreaga aventură ne va servi drept model în celelalte proiecte AgileHub ce vor urma să vină.”

Astăzi facem publică o nouă inițiativă AgileHub: ScriuCod, rezultatul intersecției următoarelor două preocupări majore.

1. Educația copiiilor noștri

Studiile științifice au demonstrat în mai multe rânduri că abilitatea de a scrie cod aduce multe beneficii dezvoltării copiilor și neurogenezei. Dar concentrarea doar pe abilitățile cognitive ale copiilor și accesul precoce la tehnologie pot fi dăunătoare acestora. Ne-am dorit să creăm un cadru propice primilor pași în lumea fascinantă a tehnologiei. Copiii să fie acompaniați în de-ale informaticii și să fie ghidați spre a-și dezvolta logica, creativitatea și memoria construind pe sentimente solide de stimă de sine și încredere.

2. Dezvoltarea IT-ului brașovean prin creșterea numărului de IT-iști disponibili pe piața muncii

Credem în educație gratuită și accesibilă tuturor, însă crearea unui model economic care să permită finanțarea educației pe termen lung nu este foarte ușoară. Cât despre reconversia profesională clasică, cu toate mecanismele sale de finanțare, procesul se dovedește în continuare lung și anevoios. Și totuși, dezvoltarea orașului nu ne așteaptă. Cum putem oferi specializări în informatică și consiliere în reconversie profesională la prețuri accesibile până reușim să accesăm miraculoasele fonduri?! Anul trecut am derulat o serie de experimente pedagogice care să sporească eficiența achiziției de cunoștințe necesare programării. Întrebările pe care le-am adresat căutau:

  • Costuri de reconversie profesională mai mici;
  • Un debit de achiziție de cunoștințe mai bun (cantitate/ciclu de învățare);
  • Învățare centrată pe elev;
  • Conținut educațional actualizat;
  • Educație rațională și mai puțin dogmatică.

Exercițiul 2015 ne-a învățat că există o cale de mijloc, reconversie profesională la preț corect, despre care puteți citi mai multe pe site-ul dedicat proiectului.

ScriuCod

Cele două interese s-au întâlnit în ScriuCod, a cărui menire este să parcurgă următoarele patru trepte:

  1. educație informatică pentru copii și adulți: știm să învățăm persoanele între 6-40 de ani să programeze;
  2. responsabilitate socială: oferim program flexibil mămicilor programatoare;
  3. reconversie profesională: noi IT-iști pe piața muncii în 2016;
  4. cercetare și dezvoltare: reinventăm ergonomia noilor limbaje de programare.

În acest articol ne-am rezumat la minimul necesar creării unei viziuni de ansamblu. Mai multe informații despre ScriuCod vă așteaptă pe site-ul dedicat proiectului.

ScriuCod în ecosistemul AgileHub

La AgileHub credem în business pentru comunitate. Inevitabil ajungem să confruntăm tot felul de idei, iar dacă dorim să ne asociem pentru a crea ceva frumos împreună, ceva care să aducă beneficii Brașovului pe termen mediu sau lung, poate că n-ar fi rău ca acest proces să fie facilitat de AgileHub. Până la urmă, acesta este mediul în care au apărut oportunitățile. Ba mai mult, conform regulii de 30/70 pentru a crea organizații detașat-strânse, regulă despre care puteți citi în cartea Concurența într-o lume plată – Victor K.Fung, asociația va căuta să cofondeze noua afacere cu scopul dezvoltării unui nou mediu antreprenorial despre care vom comunica mai pe larg în viitor. Pentru moment, tot ce rămâne important de știut este că ScriuCod va aparține comunității.

Vă așteptăm pe pagina noastră de Facebook și vă urăm succes la programare cu ScriuCod!
Cornel FătulescuArticol scris de Cornel Fătulescu în 07 Februarie 2016. AgileHub se lansează într-o nouă aventură antreprenorială: ScriuCod!Găsiți mai multe informații despre Cornel Fătulescu pe pagina membrilor AgileHub sau pe blogul său personal.

Anunță-ți prietenii!
Tags: , , , , ,
0