Dimineața devreme … ora 6:00, afară ninge, e înca întuneric și pun pariu că e tare frig. Mă trezesc cu greu și după câteva secunde imi amintesc de ce am pus ceasul să sune la acea ora imposibilă: la 7:30 AM am ore cu stundenții de anul II, le predau Java … încep să zâmbesc și parca nu-mi mai pare asa greu ridicatul din pat. Îmi place mult să predau atât lor cât și celor de la Master (cu ei am ore de Hibernate seara, e un pic mai bine). De fiecare dată, in fiecare grupă sunt câțiva studenți din cale-afara de isteți si curioși …

E 9 Octombrie 2014 și sunt în Amfiteatrul din corpul P; e plin de studenți si în mintea mea rulează imaginile din 2008 descrise mai sus.

Acum reprezint AgileHub și urmează să propun studenților de anul II cursul                “Leadership – Agilitate – Scrum”. Nouă Firme de IT și un ONG răspund “Prezent” la întâlnirea cu aceștia și fiecare propune câte un curs în încercarea de a-i aduce cât mai repede la realitatea lumii IT și de a le arăta că au de unde alege, că piața IT brașoveană este interesată de ei. Fiecare a pregătit câte o prezentare de 20 de minute.

Dorim să stârnim curiozitatea în sufletele lor. Le spunem că e o ocazie de care ar trebui să profite, “pe vremea noastră ” nu veneau firme să ne propună cursuri ce se continuă cu stagii de practică…. și printre toate aceste prezentări tehnice, cu limbaje de programare de care nici nu am auzit și nume de tehnologii la fel de exotice pentru mine, vine și rândul meu.

Eu le propun un curs non-tehnic (nouă prezentări tehnice sunt suficiente): un curs de Leadership, despre ce înseamnă Aglitate și cadrul de lucru Scrum. Încep prin a le spune că în prezentarea mea nu vor găsi raspunsuri ci vreau să ridic intrebări la care vom gasim împreună răspunsurile la curs … dacă se înscriu.

IMG_6465

Cu mare bucurie am aflat că sunt doritori pentru acest curs și că începând cu semestrul II mă voi întâlni cu ei 4 ore pe săptămână, timp de 10 săptămâni. Este primul curs de acest gen la Facultatea de Mate-Info și cred ca e extrem de util ca studenții să-și însușească cât mai devreme principiile agile, noțiunea de leadership, ce este un Leader, cum se comportă acesta, importanța pro-activității, a transparenței și sincronizării muncii în echipă.

Și toate aceste lucruri le vom învăță și le vom pune în practică cum altfel, decât prin joacă.

la_joaca

De abia aștept să-i cunosc!

În cazul în care sunteți studenți la Facultatea de Mate-Info și sunteți interesați de această temă, puteți lua legătura cu d-na Anca Vasilescu pentru a vă înscrie.

 

Camelia CodarceaArticol scris de Camelia Codarcea în 29 Octombrie 2014.Găsiți mai multe informații despre Camelia pe pagina membrilor AgileHub sau pe LinkedIn.