Cum devine un Scrum Master lider folosind Inteligența Emoțională
Atelier Gratuit despre Cum devine un Scrum Master lider folosind Inteligența Emoțională
Agilitatea a devenit un “buzz word” iar în contextul agil rolul de Scrum Master este unul destul de rar înțeles.
Este un Scrum Master mai mult decât un simplu secretar sau organizator de “ceremonial” ? Cum poate deveni un Lider?
Poate influența un Scrum Master modul de gândire și abordarea echipei de proiect astfel încât produsul să fie unul util pentru client și dezvoltarea produsului să se facă într-un mediu plăcut și creativ?
Ce abilități este important să aibă un Scrum Master și cum le poate pune in practică?
Cui i se adresează acest curs?
Acest atelier se adresează celor care au avut/au tangență cu modul de lucru agil și își doresc să înțeleagă mai bine rolul de Scrum Master.
Atelierul NU va prezenta cadrul de lucru Scrum, dar vom folosi exemple din ședințe Scrum, vom analiza diferite scenarii care pot apărea în aceste întâlniri sau care este important să fie abordate în aceste întâlniri.
Pentru a citi despre Scrum, recomandăm citirea Ghidului Scrum (https://www.scrumguides.org/) și Ghidul Primer (http://scrumprimer.org/scrumprimer20.pdf) precum și orice surse care implică rolul de Scrum Master.
În acest curs vei învăța despre:
- 4 caracteristici din cele care compun Inteligența Emoțională (empatia, reziliența, asertivitatea, rezolvarea problemelor).
- Cazuri când putem pune în practică aceste abilități în diferite contexte din viața de zi cu zi. De ce? Deoarece nu devenim agili de dragul agilității iar orice funcționează în acest mod de gândire/lucru ar trebui să funționeze și în viața de zi cu zi.
- Cum poate un Scrum Master să folosească aceste abilități în diferite întâlniri din cadrul de lucru Scrum (Inception, Planing, Daily Scrum, Review, Retrospectiva).
- Abordarea întalnirilor de coaching unu-la-unu, feedback unu-la-unu atunci când Scrum Masterul folosește cele patru aptitudini.
- Cum analizează un Scrum Master ce este important și ce nu?
- Diferența dintre un Scrum Master deștept și unul înțelept.
Participanții sunt incurajați să pregătească câteva cazuri pe care în limita timpului le vom analiza împreună.
Metoda de predare:
- 25% – definirea și înțelegerea a patru caracteristici care fac parte din Inteligenta Emoțională (empatia, reziliența, asertivitate, rezolvarea de problem)
- 75% – interactivitate, discuții și dezbateri, exerciții și jocuri menite să evidențieze cum foloseste un Scrum Master acele elemente în echipă.
Materiale necesare:
- Nu este necesar laptop ci doar foi și creion/pix
Derularea evenimentului
- Durata: o zi
- Program: 9:30 – 17:30
- Comunicarea: limba română
- Loc: va fi anunțat pe email participantilor
- Auditoriu: minimum 5 participanți
- Formator: Camelia Codarcea