Atelier GRATUIT „Identitate Digitală – Stare Actuală, Aplicații și Posibilități”
Ne-am obișnuit ca, în activitățile de zi cu zi – mai ales la muncă, să ne folosim de așa numitele „carduri de acces”.
În același timp ne dorim ca, în cea mai mare măsură, să avem acces la servicii moderne, digitale și securizate, așa cum le „vedem” la birou. Este oare tehnologic posibil să consolidăm aceste identități pe care le avem într-una singură? Cum ar arăta lumea cu un singur card? Care sunt tehnologiile ce ar permite așa ceva?
Este oare posibil să consolidăm mecanismele de identitate într-unul singur? Ne vom uita peste tehnologiile disponibile, cum le putem folosi în practică și ce extensii se pot aduce…
Cui i se adresează acest curs?
Sesiunea se adresează atât studenților, curioșilor, amatorilor cât și specialiștilor IT (ingineri software)… Dacă ești curios cum se poate interacționa cu un smartcard și cum te poți autentifica cu el pentru aplicații web, sesiunea aceasta îți va satisface curiozitatea.
În acest curs vei învăța despre:
- Conceptele de autentificare și autorizare
- Autentificarea multifactor (comparată cu autentificarea cu un singur factor)
- Generalități despre infrastructura bazată pe chei publice
- Generalități despre smartcarduri și prezentarea unui model accesibil
Partea practică:
- Administrarea unui server prin SSH folosind un smartcard.
- Exemplu ”cap-la-cap” despre configurarea unui server NGINX cu certificat SSL și autentificarea cu certificat client folosind un browser web (tehnologii: Ubuntu Linux, OpenSC, NGINX, Chrome și Firefox).
- Folosirea informației de autentificare într-o aplicație web (tehnologii: Java și Spring).
- Autentificarea folosind o aplicație desktop (tehnologii: Java).
Sesiunea va avea, sub forma unei dezbateri, o secțiune dedicată folosirii acestor tehnologii pentru a implementa identitatea digitală la nivel social (public).
Metoda de predare:
Prezentare teoretică, prezentare practică (cod, configurații), metoda Socrate, este încurajat dialogul cu prezentatorul și între cursanți. Din cauza configurației și necesităților hardware (smartcard, cititor de carduri) posibilitățile de a reproduce în timpul sesiunii exemplele pe un alt mediu sunt destul de limitate.
Materialele necesare:
Nu sunt necesare niciun fel de materiale întrucât configurarea corectă a unui mediu poate fi destul de dificilă și necesită anumite facilități hardware.
Derularea evenimentului
- Durata: 1 zi
- Program: de 2 – 4 ore. În urma înscrierii veți fi contactați de AgileHub pentru mai multe detalii.
- Pauze: după fiecare modul parcurs; pauza de masă are loc de obicei între 13:00-14:00, se specifică la începutul cursului.
- Comunicarea: limba română
- Loc: va fi anunțat pe email participanților
- Auditoriu: minimum 5 participanți
- Formator: Marius Cristian Vulpe